Вода на селі. Про кількість та якість. Як ми боролися з проблемами

Ну що б, здавалося, які проблеми можуть бути з водою на селі, а насправді вони є. Після пів року проживання в селі виявилось, що її може не вистачати. Спочатку брали воду тільки з криниці насосною станцією. Потреби виявилися більшими ніж підходило води в криницю, особливо в літньо-осінній період. Це був період тотальної нестачі води, що завдало великий дискомфорт.

Все змінилося коли зробили свердловину. Для побутових потреб води стало вистачати, і жити стало суттєво легше і комфортніше, хоча підхід води також бажає кращого, бо на постійно не можна включити кран (наприклад на довге підливання), насос викачає швидше ніж підійде.

Після вирішення проблеми з кількістю води для побуту, залишилися питання щодо якості води. В криниці вода добра і холодна, але тверда (багато солей), досить великий накип утворювався в чайнику, а в свердловині вода з відчутним вмістом заліза. Тому постало питання очищення води для харчових потреб (питної води).

Для цього ми поставили в кухні додатковий краник з фільтрами для води. Враховуючи, що воду для будинку береться переважно тільки з свердловини, то обов'язково мав бути присутній фільтр для видалення заліза (в комплекті ще йшов загальний та вугільний). Вода стала чудовою, фільтр від заліза справлявся на відмінно. Але з часом більше білий наліт проявлявся і накип. Тому при заміні фільтрів ми вирішили змінити склад фільтрів, тепер замість вугільного поставили для пом'якшення води. Мені здається результат відмінний, вода чистенька та добра, і в майбутньому, мабуть, вже постійно будемо використовувати такий склад фільтрів.
Яма в якій розташовується наше "водне господарство"

Водопостачання організовано так, що воду можна брати як з свердловини так і з криниці 

Загальний простий фільтр на воду до хати, вода береться з свердловини.

Заміна загального фільтру до хати

Фільтри в хаті

Заміна катріджів фільтрів

Коментарі

  1. Аналогічно стикнулись з проблемою неякісної води з криниці. Зараз встановили загальні фільтри - поліпропілен та вугільний, однак мало допомагає. Можете детальніше написати про систему фільтрування в будинку, для отримання питної води?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. робіть свердловину :)

      Видалити
    2. Ми для питтєвої води купили готовий простий комплект (без осмоса) для очищення води (в комплект вже все входить: кран, фільтри, трубочки...), який ми поставили під мийку, а кран, в нашому випадку, вмонтували в мийку. Такий простий набір коштує в середньому 1000 грн. Катриджі міняти треба в 2-6 місяці в залежності від якості води та інтенсивності користування, один катридж коштує від 135 грн. Кадріджи є від різних фірм та від різних типів забруднення.

      Це найпростіший варіант який нам підійшов як по очищенню так і по фінансах.
      Ще залежить чим ваша вода забруднена, в нашому випатку в свердловині є залізо ("несмертельно", але трохи неприємно пити), а криниця солями (тверда вода, також "несмертельно").

      Видалити
  2. Первый водоносный горизонт как правило содержит много железа. Лучше сразу сверлить до второго. Дороже, но окупится, если учесть расходы на фильтры, чистку сантехники, бойлера, время, нервы, здоровье.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В теорії можливо і так, а на практиці всюди по різному. В нас свердловина на 48 м. Особливість саме нашої місцевості така, чим глибше тим гірша вода.

      Видалити
    2. Свердловина не вирішить проблему: сусіди навколо нас зробили їх, однак вода містить багато сполук заліза, через півгодини вода стає "іржавою". Тому користуємось криницею.

      Видалити

Дописати коментар