У Звенигороді створять перший в Україні історико-культурний парк


На Львівщині у селі Звенигород цьогоріч розпочнеться створення першого в Україні історико-культурного парку "Древній Звенигород". Про це сьогодні, 25 липня, розповіли автори ідеї, чий проект виграв 12 млн грн на реалізацію задуму, інформує Гал-інфо.

За словами т.в.о. директор департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук, ідея створення парку виникла у працівників  департамент архітектури та містобудування ЛОДА ще у 2016 році.

"Спершу ми навіть не знали як він буде називатись і що загалом з себе представлятиме. Тоді, два роки тому, ми на архітектурно-містобудівній нараді розглядали генеральний план села Звинигорода. Ми переконались у тому, що вся територія населеного пункту - це пам'ятка археології, що потребує охорони та збереження.Відповідно до законодавства ми не можемо розробляти таку документацію як історико-архітектурні опорні плани. Для подібних міст - така практика обов'язкова, проте якщо говорити про села, то це не можливо. Тому задля збереження цієї історичної пам'ятки єдиним виходом зі ситуації було написання проекту, що ми і зробили у 2017 році.

Цьогоріч на території пам'ятки археології національного значення розпочнеться створення першого  в Україні істоико- культурного парку "Древній Звенигород". Наш проект переміг на конкурсі проектів регіонального розвитку від Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України. На реалізацію нашої ідеї виділили 12 млн грн у межах секторальної бюджетної підтримки ЄС", - розповіла Оксана Ткачук.

Співатором проекту стала багаторічна дослідниця Звенигорода, молодший науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України Наталя Войцещук. Археолог каже, що створення парку - це процес становлення української нації.

"Українці повинні пам'ятати та знати історію своїх предків. Тому ми рішуче налаштовані реалізувати проект. Старатимемось виконати план у найкоротші терміни. Це орієнтовно рік. Спершу ми впорядкуємо теритоії пам'ятки та центральної площі села. Другий крок, на мою думку, найважливіший для збереження  - це консервація пам'яток княжої доби.

Проте тут варто наголосити на тому, що об'єкт буде відкритий для охочих ознайомитись з історією. Для цього ми створимо туристичні маршрути", - розповіла у коментарі для Гал-інфо Наталя Войцещук.

Коментарі